Amazon KDP

Wat is Amazon KDP? (Kindle Direct Publishing). In dit blog leggen we je het uit en vertellen we je over de mogelijkheden in Nederland.

Wat is Amazon KDP?

Auteurs die een boek hebben dat ze willen publiceren, hebben twee wegen: traditioneel publiceren, waarbij een uitgeverij het boek publiceert, of in eigen beheer publiceren, waarbij de auteur het boek zelf publiceert. Als je onderzoek hebt gedaan naar zelfpublicatie, heb je misschien gehoord van Amazon KDP of Amazon Kindle Direct Publishing. Aangezien Amazon minstens 80% van de eBook-markt in handen heeft, wil je er zeker van zijn dat je boek beschikbaar is op hun platform. Maar wat is KDP en hoe kunnen auteurs hiervan profiteren? In dit artikel gaan we in op de ins en outs van Amazon KDP en KDP Select.

Kindle Direct Publishing (KDP): hoe auteurs hun boeken publiceren

Amazon’s KDP is een van de tools die auteurs kunnen gebruiken om hun werk online te publiceren. Als u via KDP publiceert, wordt een e-boek op Amazon beschikbaar voor Kindle-lezers. KDP bevat een aantal handige functies, waaronder gratis bestandsconversie, verkoopregistratie en aanvullende tools om u te helpen bij het opmaken van speciale soorten boeken, zoals schoolboeken en kinderboeken.

Amazon KDP interface 

De zelfpublicerende interface van Amazon KDP is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Zodra u zich aanmeldt bij het KDP-dashboard, wordt u begroet om een ​​nieuwe titel te maken. Voordat u met het publicatieproces begint, wilt u zeker weten dat u alles bij de hand heeft. De items die je nodig hebt bij het uploaden van je boek zijn:

  1. De titel, ondertitel (indien van toepassing) en serienaam van uw boek (indien van toepassing), evenals de naam van de auteur die u wilt gebruiken (of het nu van u is of een pseudoniem).
  2. Een voor marketing geoptimaliseerde boekbeschrijving.
  3. De categorieën en trefwoorden die u wilt gebruiken. (Meer informatie hier)
  4. De tekst van je boek.
  5. Een boekomslag.
  6. Voor welke prijs je je boek wilt verkopen.

Zodra je de bovenstaande informatie hebt ingediend en op ‘Publiceren’ hebt gedrukt, is je e-book toegankelijk voor het publiek van Kindle. Voor alle boekwijzigingen, zoals het wisselen van omslagen, het bijwerken van beschrijvingen en het wijzigen van prijzen voor promoties, kunnen auteurs Amazon KDP gebruiken.

amazon kdp

Amazon KDP Select en Kindle Unlimited

Zodra je je e-book hebt geüpload in Amazon Kindle Direct Publishing, heb je de mogelijkheid om het in te schrijven in KDP Select. KDP Select is een programma van Amazon dat de deelnemende auteurs een reeks aanvullende tools biedt.

Om een ​​titel in te schrijven, ga je naar je KDP “Bookshelf” en selecteer je de ellipsen (…) knop rechts van je feature. De vierde optie is “KDP Select Info”.

De richtlijnen van Amazon voor de eBoeken die het accepteert in KDP Select zijn streng. Enkele belangrijke dingen die u moet weten zijn:

  1. Inschrijving maakt je e-book exclusief beschikbaar in Kindle, wat betekent dat het niet te koop kan zijn op Nook-, Apple- of Kobo-winkelplatforms.
  2. Door uw titel in te schrijven bij KDP Select krijgt u de kans om hogere royalty’s te verdienen, meer boekverkopen te zien en een breder publiek te bereiken.

Zodra je je hebt ingeschreven, heb je toegang tot Kindle Count Down Deals en gratis promoties, twee promotietools die alleen beschikbaar zijn voor leden van KDP Select. Deze promotietools zijn echter beperkt tot een bepaald aantal dagen van elke inschrijvingscyclus van 90 dagen, dus promoties van materiaal in KDP Select moeten ruim van tevoren worden georganiseerd en gepland.

  1. Alle boeken die bij Amazon KDP Select zijn ingeschreven, zijn ook beschikbaar voor lezers via Kindle Unlimited.

Zelf een boek publiceren? 

Als je je boek zelf wilt publiceren, is Amazon KDP absoluut een van de tools die je moet gebruiken om je boek beschikbaar te maken voor lezers. Als u op zoek bent naar hulp bij het vermarkten van uw e-book, kunt u zich inschrijven bij KDP Select met promotietools en een groter bereik ten koste van exclusiviteit. 

Amazon KDP in Nederland

Amazon KDP is ook in Nederland beschikbaar. Volg deze link voor meer informatie over de variant in het Nederlands

Voor meer vragen over KDP, of Amazon Nederland kan je mailen naar info@webwinkelenvanuitnederland.nl

Direct naar Amazon.nl