Amazon web services (AWS)

In dit technische blog kom je erachter wat Amazon web services is (AWS). Daarnaast kom je erachter hoe je dit kunt gebruiken in Nederland. 

Wat is Amazon Web Services (AWS)

AWS (Amazon Web Services) is een uitgebreid, evoluerend cloud computing-platform van Amazon dat een combinatie van infrastructuur als (IaaS), platform als (PaaS) en pakket-software als een (SaaS) omvat. AWS-services kunnen organisatorische hulpmiddelen bieden, zoals rekenkracht, databaseopslag en services voor het leveren van opslag.

AWS is in 2006 gelanceerd vanuit de interne infrastructuur die Amazon.com heeft gebouwd om zijn online retailactiviteiten te beheren. AWS was een van de eerste bedrijven die een pay-as-you-go cloud computing-model introduceerde dat kan worden geschaald om gebruikers indien nodig reken-, opslag- of verwerkingscapaciteit te bieden.

AWS biedt veel verschillende tools en oplossingen voor ondernemingen en softwareontwikkelaars die kunnen worden gebruikt in datacenters in 190 landen. Groepen zoals overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties en particuliere organisaties kunnen AWS-services gebruiken.

Meer informatie over Amazon web services (Op Amazon.nl)

Hoe Amazon Web Services (AWS) werkt

AWS is verdeeld in verschillende services en elk kan op verschillende manieren worden geconfigureerd op basis van de behoeften van de gebruiker. 

Meer dan 100 services omvatten het Amazon Web Services-portfolio, inclusief die voor computing, databases, infrastructuurbeheer, applicatie-ontwikkeling en beveiliging:

 • Berekenen
 • Opslagdatabases
 • Gegevensbeheer
 • Migratie
 • Hybride wolk
 • Netwerken
 • Ontwikkelingshulpmiddelen
 • Beheer
 • Toezicht houden
 • Veiligheid
 • Bestuur
 • Big data management
 • Analytics
 • Kunstmatige intelligentie (AI)
 • Mobiele ontwikkeling
 • Berichten en melding

amazon web services

Beschikbaarheid

Amazon Web Services biedt diensten van tientallen datacenters verspreid over beschikbaarheidzones in regio’s over de hele wereld. Een AZ staat voor een locatie die doorgaans meerdere fysieke datacenters bevat, terwijl een regio een verzameling AZ’s is in geografische nabijheid verbonden door netwerklinks. Een bedrijf kiest om verschillende redenen een of meerdere beschikbaarheidszones, zoals nabijheid tot eindklanten. Een AWS-klant kan bijvoorbeeld virtuele machines (VM’s) laten draaien en gegevens repliceren in verschillende AZ’s om een ​​zeer betrouwbare infrastructuur te verkrijgen die bestand is tegen storingen van individuele servers of een volledig datacenter. Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) is een service die virtuele servers – instances genoemd – levert voor rekencapaciteit. De EC2-service biedt tientallen instantietypen met verschillende capaciteiten en groottes, afgestemd op specifieke workloadtypen en -toepassingen, zoals geheugenintensieve en versnelde computeropdrachten. Amazon web services biedt ook een Auto Scaling-tool om de capaciteit dynamisch te schalen om de gezondheid en prestaties van een instantie te behouden.

opslagruimte

Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) biedt schaalbare objectopslag voor gegevensback-up, archivering en analyse. Een IT-professional slaat gegevens en bestanden op als S3-objecten – die kunnen oplopen tot 5 GB – in S3-emmers om ze georganiseerd te houden. Een bedrijf kan met S3 geld besparen via de opslaglaag Infrequent Access of Amazon Glacier gebruiken voor langdurige koudeopslag.

Amazon Elastic Block Store biedt opslagvolumes op blokniveau voor permanente gegevensopslag voor gebruik met EC2-exemplaren, terwijl Amazon Elastic File System beheerde cloudgebaseerde bestandsopslag biedt.

Een bedrijf kan ook gegevens naar de cloud migreren via opslagtransportapparaten, zoals AWS Snowball en Snowmobile, of Amazon web services Storage Gateway gebruiken om on-premises apps toegang te geven tot cloudgegevens.

Databases, gegevensbeheer

De Amazon Relational Database Service – met opties voor Oracle, SQL Server, PostgreSQL, MySQL, MariaDB en een eigen krachtige database met de naam Amazon Aurora – biedt een relationeel databasebeheersysteem voor AWS-gebruikers. Amazon web services biedt ook beheerde NoSQL-databases aan via Amazon DynamoDB.

Een AWS-klant kan Amazon ElastiCache en DynamoDB Accelerator gebruiken als in-memory en real-time datacaches voor applicaties. Amazon Redshift biedt een datawarehouse, waardoor data-analisten gemakkelijker business intelligence-taken kunnen uitvoeren.

Migratie, hybride cloud

AWS bevat verschillende tools en services die zijn ontworpen om gebruikers te helpen bij het migreren van applicaties, databases, servers en gegevens naar de openbare cloud. De Amazon Web Services Migration Hub biedt een locatie voor het bewaken en beheren van migraties van op locatie naar de cloud. Eenmaal in de cloud helpt EC2 Systems Manager een IT-team bij het configureren van lokale servers en AWS-instanties.

Amazon heeft ook partnerschappen met verschillende technologieleveranciers die de implementatie van hybride cloud vergemakkelijken. VMware Cloud op AWS brengt softwaregedefinieerde datacentertechnologie van VMware naar de AWS-cloud. Red Hat Enterprise Linux voor Amazon EC2 is het product van een ander partnerschap, dat het besturingssysteem van Red Hat uitbreidt naar de Amazon Web Services-cloud.

AWS

Netwerken

Een Amazon Virtual Private Cloud (Amazon VPC) geeft een beheerder controle over een virtueel netwerk om een ​​geïsoleerd gedeelte van de AWS-cloud te gebruiken. Amazon Web Servicesvoorziet automatisch nieuwe bronnen in een VPC voor extra bescherming.

Beheerders kunnen netwerkverkeer in balans brengen met de ELB-service (Elastic Load Balancing), die de Application Load Balancer en Network Load Balancer omvat. AWS biedt ook een domeinnaamsysteem genaamd Amazon Route 53 waarmee eindgebruikers naar toepassingen worden gerouteerd.

Een IT-professional kan via AWS Direct Connect een speciale verbinding van een lokaal datacenter met de Amazon web services cloud tot stand brengen.

Beheer en monitoring

Een beheerder kan cloudresourceconfiguratie beheren en volgen via AWS Config en Amazon web servicesConfig-regels. Deze tools, samen met AWS Trusted Advisor, kunnen een IT-team helpen om onjuist geconfigureerde en onnodig dure implementaties van cloudresources te voorkomen.

AWS biedt verschillende automatiseringstools in zijn portfolio. Een beheerder kan infrastructuurvoorziening via AWS CloudFormation-sjablonen automatiseren en ook Amazon Web services OpsWorks en Chef gebruiken om infrastructuur en systeemconfiguraties te automatiseren.

Een AWS-klant kan de status van bronnen en applicaties bewaken met Amazon CloudWatch en het AWS Personal Health Dashboard, en Amazon Web Services CloudTrail gebruiken om gebruikersactiviteit en API-oproepen (Application Programming Interface) voor audits te behouden.

Beveiliging 

AWS biedt een reeks services voor cloudbeveiliging, waaronder AWS Identity en Access Management, waarmee beheerders gebruikerstoegang tot bronnen kunnen definiëren en beheren. Een beheerder kan ook een gebruikersmap maken met Amazon Cloud Directory of cloudresources verbinden met een bestaande Microsoft Active Directory met de Amazon Web Services Directory Service. Bovendien stelt AWS-organisaties een bedrijf in staat om beleid voor meerdere AWS-accounts op te stellen en te beheren.

Amazon web services in Nederland

Amazon web services is ook in Nederland en België toepasbaar sinds een paar jaar. Bedrijven uit Nederland als Unilever, Wehkamp, Philips en Shell maken er al gebruik van.  

Meer informatie over Amazon web services (Op Amazon.nl)